Skip to main content

Hoe kies ik de juiste step voor mijn kind?

Wat leuk, je wilt een step aanschaffen voor je kind? Of misschien wel voor jezelf? We geven je graag tips zodat jij de juiste step kan uitkiezen die het beste bij je past. Lees gauw verder.

Het is belangrijk om te bepalen waarom je een step wil aanschaffen. Dit kunnen één of meerdere redenen zijn, maar het geeft je een goed beeld van welke step waarbij past. Wij lichten de volgende redenen voor je uit:

  • Evenwicht
  • Plezier
  • Gezondheid
  • Mobiliteit
  • Professionaliteit

Leren evenwicht houden door te steppen

Steppen kan enorm helpen bij het leren van evenwicht houden. Vooral voor jonge kinderen kan het fijn zijn een speelse manier te hebben om balans en evenwicht te leren houden. Een step heeft vaak 2 wielen, voor en achter, waardoor je moeten balanceren op de step. Bij steppen zijn je benen zijn snel aan de grond wanneer het nodig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fiets. Wanneer je fietst, moeten je voeten op de trappers te vinden zijn om vooruit te komen. Bij een step zet je je af op de grond, waarbij een kind makkelijk zijn/haar balans weer kan pakken als het bijna mis gaat.

Voor dit doeleinde kan je het beste een step kiezen uit de categorie KIDZ. Dit zijn de JUNIOR steppen en dus vouwsteppen. De wieltjes moeten niet te klein zijn. Hoe groter de wieltjes van de step, hoe makkelijker is om balans te houden. Het stuur moet ook niet te hoog. Het stuur moet op borsthoogte van het kind, zo houden ze meer controle over het stuur. Daarnaast is smaak belangrijk, voor jongere kinderen van 4 a 5 jaar is de JDbug Junior een mooie step en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Is je kind wat ouder en moet hij/zij leren evenwicht houden? Dan is een step uit de categorie STREET waarschijnlijk beter, dit is afhankelijk van de lengte van je kind.

Plezier hebben van de juiste step

Plezier is een belangrijk onderdeel van steppen, het houdt je gezond. Buitenspelen met je step geeft vaak plezier. Plezier kan je hebben met allerlei steppen. Let goed op de lengte van je kind en of ze meer recreatief gaan steppen of echt willen stunten in een skatepark. De juiste step voor recreatie is een vouwstep. Deze step kan qua hoogte meegroeien met het kind en dat betekent dat je langer plezier hebt van een step.

Gezondheid

Het is algemeen bekend dat bewegen goed voor je gezondheid is, zowel lichamelijk als geestelijk. Lekker een uurtje steppen, helpt daarom zeker om je spieren in bewegen te houden. En dat terwijl je bijna niet doorhebt dat je eigenlijk aan het sporten bent.  Tijdens het steppen gebruik je bijna al je spieren. Natuurlijk zet je af met je benen op de grond en houdt je je andere been in stand omdat je die spieren aanspant. Je armen houden je in balans omdat je het stuur stevig vastpakt en je buikspieren houden je rechtop. Steppen is dus echt een fullbody sport! Wanneer begin jij?

Wil je echt lange afstanden steppen, neem dan een step met grote wieltjes, daar wordt het een stuk makkelijker van. Er zijn zelfs speciale steppen voor volwassenen met hele groten wielen! 

Met je gezin verplaatsen van a naar b

Met je gezin met veel (jonge) kinderen even ‘snel’ naar de supermarkt is er niet altijd bij. Snelheid, oftewel mobiliteit, kan een factor zijn dat je graag je kind aan het steppen wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kort uitstapje naar winkel waarbij je kind steppend toch wat sneller is dan lopend. Ook wanneer je met de kinderen naar de speeltuin gaat, is het een leuke toevoeging wanneer je kind heen en terug naar huis steppend kan voortbewegen. Ze raken eventueel hun energie kwijt en kunnen daarna lekker uitrusten.

Let erop dat wanneer je een ritje maakt en je kind gaat steppend mee, dat de ondergrond hard is. Wanneer je kind moet steppen op een schelpenpad, zandpad met zacht zand of een gravelpad, dat hij/zij dan niet zo snel kan zijn als dat je hoopt. Daarbij komt kijken dat wanneer een kind niet (goed) vooruit komt op de step, zal het plezier ook afnemen.

Ben jij of is je kind wel heel goed in steppen?

Is je kind enthousiast over steppen en hangt hij of zij vaak rond in een skatepark? Wellicht is de stap van vouwstep naar stuntstep perfect. Er is een groot verschil tussen deze twee namelijk. Een stuntstep is de juiste step voor een nieuwe uitdaging en kan het niveau van je kind omhoog helpen. Bekijk hier ons assortiment aan stuntsteppen.