Skip to main content

Is steppen goed voor je gezondheid?

Bewegen is gezond, dus steppen is gezond! Je traint namelijk je conditie tijdens het steppen en het belast je lichaam minder in vergelijking met bijvoorbeeld andere sporten zoals hardlopen of fietsen. Door te steppen verbeter je je spieren en het is een leuke manier om met enige regelmaat aan je beweging te komen. Steppen is dus niet alleen erg leuk, maar óók gezond! Het geeft je een vrij gevoel en is leuk om te doen.

Gezondheid is belangrijk

Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je fit blijft, beter slaapt en lichamelijk en mentaal gezond blijft. Samen met een gezonde en gevarieerde voedingspatroon, kan het je zelfs helpen om af te vallen, zowel voor volwassenen als kinderen. We zitten al enorm veel op een dag, bewegen kan nooit kwaad. Kan jij op de step naar het werk? Waarom zou je dat wel of niet doen?

De step-beweging is voor iedereen

Steppen belast je knieën en gewrichten minder in vergelijking met hardlopers. De spieren worden op een geheel andere manier gebruikt. Dat komt door de step-beweging die er gemaakt wordt. Jong en oud kan steppen proberen, er zijn namelijk veel soorten en maten steppen. Volwassen kunnen prima samen met kinderen steppen; het is gezond voor iedereen. Daarnaast kan je ook nog eens leuke spellen of nieuwe routes uitproberen als je aan het steppen bent. Je komt immers verder dan als je een wandeling maakt. Denk hierbij wel aan het houden aan de regels wanneer je stept. Het is een van de meest effectieve manieren om je conditie op te bouwen en wordt dan ook vaak gebruik als cardio oefening. Een voordeel van de step-beweging tijdens het sporten is dat je, in vergelijking met fietsen, staat in plaats van zit.

Is steppen zwaar?

Het vooruit willen komen met een step kan zwaar. Dit ligt aan het soort step wat je gebruikt en het doel wat je wilt behalen. Is jouw doel om een een hoge snelheid te bereiken? Dan kan het steppen zwaar zijn, je moet nu namelijk flink door moeten stappen. Tip: gebruik hiervoor een step met grotere wielen! Maar wil je enkel gaan steppen voor je plezier? Dan kan je zeker rustig gaan steppen zonder dat het een intensieve oefening wordt. Het vergt namelijk niet veel kracht om vooruit te komen. Zorg er hierbij voor dat je niet te veel op je handen leunt, dit kan namelijk gevolgen hebben voor je polsen. Zet je vervolgens af door met je ene been jezelf ‘weg te duwen’. De juiste techniek zal je laten inzien dat steppen nog helemaal niet zo zwaar is.

Welke spieren train je bij het steppen?

Terwijl je aan het steppen bent gebruikt je veel spieren. Logischerwijs gebruik je veel de spieren uit je onderlichaam: kuiten, billen, hamstrings en quadriceps. Maar ook je bovenlichaam wordt getraind tijdens het sporten, zoals de buikspieren!

Ik hoor je al denken, Buikspieren? Steppen doe je toch voornamelijk met je benen? Wanneer je je afzet met je been tijdens het steppen doen je buikspieren ook mee. Je traint zelfs voornamelijk je bovenlichaam met steppen. Hoewel veel mensen vaak denken dat steppen voornamelijk een sport is om je onderlichaam te trainen, is het tegenovergestelde waar. Natuurlijk gebruik je zeker je benen en kuiten tijdens het steppen maar de spieren in je bovenlichaam hebben hierin ook een grote bijdrage. Terwijl je je afzet gebruik je bijvoorbeeld je buikspieren om je lichaam tegenkracht te geven. Ook gebruikt je je schouders en armen om in evenwicht te blijven en voor stabiliteit te zorgen op de step.

Steppen is gezond!

We kunnen er niet om heen. Steppen is gezond. Het is goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Plezier is namelijk goed voor je gesteldheid. Daarbij komt kijken dat je vaak buiten stept en de natuurlijk een positieve invloed heeft op je gesteldheid. Je bent vrolijker, meer zin in activiteiten en zit lekker in je vel. Wat houdt je nog tegen? Pak die step en geniet ervan!